Putini sunt cei care stiu ca cel mai important element care contribuie la racirea aerului intr-un aparat de aer conditionat este freonul. Majoritatea oamenilor cred ca aparatele de aer conditionat pompeaza aerul cald din casele sau birourile lor in exterior si pomeaza aer rece in interior. De fapt nu se intampla chiar asa. Aer cald tras din incapere este racit si pompat la loc. Acest circuit continua pana termometrul de la termostatul aerului conditionat arata ca in incapere s-a ajuns la temperature setata.
Intrebarea care se pune este cum reuseste aerul conditionat sa faca acest lucru?
Este utilizat un sistem asemanator celui de la un frigieder, doar ca nu este utilizata si o cutie izolatoare. Un gaz neinflamabil, cu proprietati special, numit freon este supus unui proces complex. Acesta este supus unor cicluri de evaporare si condensare care au ca rezultat mentinerea temperaturii scazute, principiu utilizat si la frigider.
Un compresor al aparatului de aer conditionat comprima gazul rece adica freonul. O mica cantitate de ulei este amestecata cu freonul pentru a lubrifia compresorul. Cand freonul este comprimat presiunea sa creste foarte mult, lucru ce il face sa atinga o temperature foarte mare. Gazul comprimat traverseaza o serie de conducte cu scopul de a se raci si a deveni lichid. Freonul lichid curge prin valvele de expansiune ce il fac sa se raceasca pana la evaporare. Se obtine astfel un gaz la o presiune scazuta.
Gazul racit este impins intr-un alt circuit de conducte, unde aceasta absoarbe caldura din aerul adus din incapere. Filtrele sale filtreaza acest gaz separand impuritatile: praf, polen, fum, poluare, alergeni si alte tipuri de impuritati. Aerul conditionat adesea retine si excesul de apa din aer si il foloseste pentru racirea sistemului. Aparatul de aer conditionat elimina excesul de umiditate in afara incaperii. In accest proces este eliminat si excesul de umiditate din aer. Exista aparate de aer conditionat care retin apa din aer si o recircula intr-un circuit intern, ajutand la procesul de racire.